måndag 19 januari 2009

Namnsdag

I dag är det Henrik som har namnsdag. Det är alltså min dag i dag, eller?
Har tittat lite varför vi firar namnsdagar på Wikipedia.

Där står det: Seden att fira namnsdag uppstod i den tidiga kristna kyrkan närmast i syfte att minska betydelsen av födelsedagsfirandet, vilket uppfattades som en hednisk och okristen rit. Att fira dopdag och namnsdag ansågs lämpligare än att fira den dag man fötts "till det av arvssynd belastade jordelivet".

I de tidiga namnlängdera var det helogon och martyrer, och namnsdagarna firades mer till deras ära än för en enskild person. I äldre tiders almanacka firades Hindersmässan, Henriksdagen (Henriksmäss) den 19 januari till minne av biskop Henriks dödsdag. En englandsfödd biskop som företog det första korståget till Finland i slutet av 1150-talet. Han dräptes sedan av bonden Lalli efter det att Biskop Henrik hade gästat Lallis gård utan att ha betalat för sig.
Namn har genom åren flyttats, ändrats, lagts till, tagits bort, flyttats igen osv men from 2001 bestämdes en namnlängd av Svenska akademin som skall gälla i 15 år varefter det är dags att se över den.

Därmed borde 63 260 stycken (31 dec 2005) namnar lungt kunna luta sig tillbaka i alla fall några år till, med kunskapen om att den 19 januari kommer att förbli tillängnad personer med förnamnet Henrik.

Namnet Henrik kommer från tyska namnet Heinrich. Bildat av Heim "hem" och ric "härskare" och betyder således "innehavare av hemmet".
Med tanke på det kanske bonden Lalli gjorde helt fel, Biskop Henrik kan väl inte vara tvungen att betala i sitt eget hem?

Nog med fakta nu skall i alla fall detta hems härkare hitta något jag kan äta.

1 kommentar:

Anonym sa...

GRATTIS på namnsdagen Henrik.
Hemmets härskare - inte illa.

Själv har jag något så simpelt som "liv" =)

Namnsdag när alla bara tänker på sina egna klappar och knappast någon som tänker på mig... snyft.

Kram på dig och som alltid: tack för vackra foto